Miras Davalarında Tedbir Kararı Neden ve Nasıl Alınır? | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Miras Davalarında Tedbir Kararı Neden ve Nasıl Alınır?

Miras Davalarında Tedbir Kararı Neden ve Nasıl Alınır?

Miras Davalarında Tedbir Kararı Neden ve Nasıl Alınır?

Miras davalarında tedbir kararı, miras hukukunda yasal mirasçıları yakından ilgilendiren bir konudur.

Nitekim koruma önlemleri kapsamında değerlendirilen tedbir kararı, bir kişinin vefat etmesinden sonra, söz konusu kişinin terekesinin mirasçılara geçmesini, terekedeki malların yok olmasının veyahut hukuksuz bir şekilde kaçırılmasının önüne geçilmesini sağlamaktadır.

Miras Davalarında Tedbir Kararı Neden ve Nasıl Alınır?

İlgili kanunlar nezdinde düzenlenen hükümlere göre uygulamaya konulan miras davalarında tedbir kararı, aynı zamanda mirasçıların tayin be tespit olması hususunda da etkili olmaktadır. Bu bağlamda “Miras davalarında tedbir kararı neden, nasıl alınır?” sorusunun yanıtlarını ve bu konuyla ilgili olarak bilinmesi gereken tüm bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Şatışı Engellemek için mirasa nasıl tedbir konulur

Öncelikle söz konusu bir mirasa tedbir kararı aldırmak için kanunların gerekçelerini de dikkate almak gerekmektedir.

Bu noktada miras davalarında tedbir kararı aldırılırken uygulanacak olan hukuki prosedür, miras hakkı payını elde etmesi kuvvetle muhtemel alacağın üzerinde geçici koruma sağlanması şeklinde gerçekleştirilmektedir.

Kanunlar nezdinde belirlenen süreçlerin uygulamaya konulabilmesinde esas alınan hükümler, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 590. maddesinde yer almaktadır. Buna göre miras bırakanın tereke defterinin yapılması gündeme gelmektedir.

Miras Davalarında Mirasa Tedbir Kararı Neden Alınır?

Mahkeme tarafından verilen mirasa tedbir kararları, hak sahiplerinin talepleri doğrultusunda gündeme gelmektedir. Nitekim mirasa tedbir koydurma zorunluluğu, veraset ve intikal vergisinin güvence altına alınması için de yapılmaktadır.

Miras bırakana ilişkin tereke defteri sulh hukuk hakiminin, mirasa konu olan malları ve borçları tespit etmesinden sonra yazılmaktadır. Bununla birlikte tereke defterinin yazılması sadece vergi dairesinin talebi doğrultusunda değil aynı zamanda mirasçıların haklarını da koruması bağlamında önem teşkil eden bir konudur.

Miras Davalarında Mirasa Tedbir Kararı Nasıl Alınır?

Miras davalarında en sık gündeme gelen hukuki prosedürlerden biri olan mirasa tedbir kararı, hukuk sistemimizde Usul Yasasının 389. maddesinde düzenlenmektedir.

Buna göre  yetkili mahkemeden mevcut durumda davaya konu olan olayda mirasa ihtiyati tedbir kararı verilmesi ile haklı yasal mirasçının hakları da korunmuş olmaktadır. Nitekim miras hakkının üzerinde geçici koruma tedbiri oluşmasıyla, terekeden mal kaçırma gibi hukuka aykırı işlemlerin önüne geçilmesi mümkün olmaktadır.

Miras malına tedbir koyma şartlari

Miras davalarında tedbir kararı, vergi daireleri tarafından da gündeme getirilse de sulh hukuk mahkemelerinin yetki ve göre alanına girmektedir.

Miras davalarında tedbir kararı neden ve nasıl alınır sorusunun detaylı yanıtları için hukuk büromuzda miras hukuku alanında görev yapan uzman avukatlarımızdan danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

4.885 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp