Çek Tazminatı Kimden Talep Edilir? | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Çek Tazminatı Kimden Talep Edilir?

Çek Nerede İcraya Konulur?

Çek Tazminatı Kimden Talep Edilir? Çek tazminatı tanımına bakıldığında, Türk Ticaret Kanunu’na göre muhatap nezdinde karşılığı kısmen ya da tamamen bulunmayan bir çek düzenleyen kişinin, çekin karşılıksız kalan bedelinin %10’unun ödemekle yükümlü olmasının yanı sıra, hamilin bu yüzden uğradığı maddi zararı da tazmin etmesiyle talep edilen bir tazminat türüdür.

Çek Tazminatı Kimden Talep Edilir?

Hüküm kapsamında hamil yani hukuka uygun olmayan çeki elinde bulunduran, düzenleyen kişiden çekin bedelinin yanında ödenmeyen çek bedelinin %10’u oranında çek tazminatı talep edebilme hakkı bulunmaktadır.

Ticaret Kanunu’nun ilgili maddelerinde yer alan hükümlere göre çek tazminatı kimden talep edilir sorusunun bir yanıtı olarak keşideciden yani çeki düzenleyen kişiden başla çek tazminatının cirantalardan da talep edildiği görülmektedir.

Esasında çek tazminatının talep edilmesi gereken kişi keşideci yani borçlu sorumludur. İlgili kanun kapsamında cirantalar icra hukuk mahkemesine başvurarak en azından çek tazminatı ile ilgili kısmın iptaline uygun zemin oluşturabilirler.

Bir başka deyişle icra takibi sadece çek tazminatı ile ilgili kısım için iptal edilebilmektedir. Geriye kalan alacak kalemleri bakımından icra takibinin sonlanması mümkün olmadığı için bu sürecin devam ettiğini söylemek mümkündür.

Çek İçin İcra Takibi

Kambiyo senetleri arasında yer alan çekin vaat edildiği gibi ödenmemesi ya da karşılıksız çıkması durumunda alacaklının icra takibi başlatma hakkı bulunmaktadır.

Çekin kanunlara uygun bir şekilde düzenlenmiş olması ve ibraz tarihinin bulunması bu tür icra takiplerinin hukuka uygun bir şekilde gerçekleştirilmesinde son derece önemlidir. Çek için icra takibi talebinde bulunulmadan önce banka tarafından karşılıksız çıkan çeki düzenleyene ilk etapta ihtar çekilmesi gerekmektedir.

Banka tarafından borçluya çekilen ihtarla birlikte 7 gün içinde gecikme faizi ile banka tarafından çekin hamili adına açılan hesaba söz konusu alacak bedelinin ödenmesi gerekmektedir. Ancak bu bedel borçlu tarafından kanunen belirtilen süre kapsamında ilgili hesaba ödenmemesi durumunda çek hamilinin icra takibi başlatmasının önü açılmaktadır.

Çek için icra takibi başlatılması konusunda bu hukuki prosedürlere aynı şekilde uyulması gerekmektedir. Karşılıksız çıkan çek alacaklısının başlattığı icra takibi ilamsız icra takibi olarak değerlendirilmektedir.

Kambiyo senetleri için Ticaret Kanunu kapsamında düzenlenen hükümlere göre birbirinden farklı haciz yolu bulunmaktadır. İcra takibi çek tazminatı için söz konusu çekin belirli şartlara göre düzenlenmiş olmasına dikkat edilmelidir.

Karşılık Çek İçin Açılan Davalar

Çekin karşılıksız çıkması durumunda, söz konusu çekin yasal hamili tarafından başvurulacak pek çok farklı yol bulunmaktadır.

Hamilin başvurabileceği hukuki yöntemler arasında, çekin ödenmemiş bedelinin talep edilmesi, çekin ibraz gününden itibaren başlayan temerrüt faizi ile alacağın tahsili, ihbarname ve çekin ödenmesi için yapılan diğer masrafların talebi, çek bedelinin en fazla %3’ü oranında komisyon ücreti talep edilebilmektedir.

Kısmen ya da tamamen ödenmeyen çek için ödenmemiş bedelin %10’u oranında tazminat talep edilebilir.

1.728 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp