Teslim Tarihinde Teslim Edilmeyen Konut İçin Ne Yapılır? | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Teslim Tarihinde Teslim Edilmeyen Konut İçin Hangi Dava Açılır?

Yargıtay Bir Emsal Karar Daha Verdi! Eşinin Rızası Olmadan...

Teslim Tarihinde Teslim Edilmeyen Konut İçin Ne Yapılır? Teslim için belirlenen tarihte teslimi gerçekleştirilmeyen konutlar, söz konusu konutlar üzerinde hak sahibi olan müşteri veya tüketicileri mağdur etmektedir.

Bu mağduriyetin giderilmesi için hukuki usul ve esaslar dikkate alınarak “Teslim tarihinde teslim edilmeyen konut için ne yapılır?” sorusu gündeme getirilmektedir.

Teslim Tarihinde Teslim Edilmeyen Konut İçin Ne Yapılır?

Gayrimenkul hukuku kapsamında, hak sahipleri ile iş gören firma arasında hukuki ihtilaflar yaşanmasına sebep olan bu durumda yapılması gerekenler, yasal prosedürlere uygun bir şekilde uygulamaya konulmalıdır. Bu şartlar altında hak sahipleri mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda olası hak kayıplarına uğramadan istedikleri sonuçlara ulaşabilmektedir.

Gayrimenkul piyasasında konut alım satım aşamalarının stresli olduğu aşikardır. Zira konut alımında oldukça stres yaşayan hak sahipleri, konutların teslim tarihinin gecikmesi akabinde pek çok maddi ve manevi sıkıntının içine düşebilmektedir. Böyle durumlarda gayrimenkulün zamanında kendilerine teslim edilmemesi sebebiyle mağduriyet yaşayan müşteri veya yatırımcıların hakkını araması gerekmektedir.

Konut Tamamlanmadan Yapılan Anlaşmalar

İçinde bulunduğumuz dönemde emlak sektöründe konut alım ve satım işleri farklı dinamikler üzerinden ilerlemektedir. Zira bazı durumlarda yatırımcı veya müşteriler, doğrudan tamamlanmış evleri tercih ederken bazı durumlarda da inşaat projelerini tercih edebilmekteler.

Bu tür inşaat projeleri gerçekleştiren firmalar, henüz gayrimenkullerin yapımı tamamlanmadan söz konusu taşınmazları müşterilere satabilmektedir. Bu uygulamanın hukuki açıdan bir sıkıntısı bulunmamaktadır. Dolayısıyla inşaat tamamlanmadan daire veya diğer konutların satışını gerçekleştirmek yasal bir yöntemdir.

Bu tür uygulamaları hayata geçiren inşaat firmaları müşterilere, inşaat halinde iken daire satışını gerçekleştirerek indirimli fiyatlardan yararlanma imkanı sunmaktadır.

Yatırımcılar, bu şekilde ev sahibi olmayı kabul ettiği durumda konutun teslim edileceği tarihi, inşaat firmasından öğrenmek durumundadır. Nitekim söz konusu şirket de konutun teslim edileceği tarihi açık ve net olarak yatırımcılarına belirtmekle yükümlüdür.

Bu tarihin gecikmesi halinde mağdur durumda olan yatırımcı, hukuki yollara başvurarak mağduriyetinin giderilmesi talebinde bulunabilmektedir. İnşaatın zamanında teslim edilmemesi günümüzde emlak sektöründe sıklıkla karşılaşılan bir durum olması sebebiyle hak sahipleri olan yatırımcılar ile inşaat firmaları arasında meydana gelen hukuki ihtilaflar dava yoluyla çözüme kavuşturulmaya çalışılmaktadır.

Kira Bedeli Sözleşmede Bulunmak Zorunda Değil

Bu tür bir yöntemle yani konutu tamamlanmamış olan bir emlak projesinden satın alan yatırımcıların, olası bir durumda hak kayıpları yaşamamaları için öncelikle inşaat firması veya müteahhit ile imzalanan sözleşmenin detaylarını iyi bir şekilde göz önünde bulundurmaları gerekmektedir.

Sözleşmelerin içeriğinde eksikler olmadığına ve sözleşmede yer alan hükümlerin dikkatli bir şekilde hazırlandığına dikkat eden yatırımcılar, bu sözleşmeden doğan hakları da iyi kullanmak durumundalar. Nitekim bu sözleşmelerde yer alan hükümlere göre yatırımcı, konutunu teslim alana kadar kiraya çıkması gerekiyorsa bu kira bedelinin inşaat firması tarafından ödenmesi gerekmektedir. Ancak bu zorunluluğun illa ki sözleşmede bulunması şart koşulmamaktadır.

Müteahhidin inşaatı zamanında bitirmemesi gibi bir durum söz konusu olduğunda maddi zarar ile karşılaşan yatırımcılar, karşılaştıkları bu zararın ve mağduriyetlerinin giderilmesi için yasal işlem başlatabilme hakkına sahiptir. Bu noktada yapılması gerekenlerin hukuki usul ve esaslara uygun olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Teslim Tarihi Geciken Konutlarda Yatırımcının İzlemesi Gereken Yollar

İnşaat firmasının veya yüklenici firmanın konutları zamanında teslim etmemesi durumunda mağdur olan yatırımcıların öncelikle sözleşme ihlali yapan söz konusu firmaya noter yoluyla ihtarname çekmeleri şartı bulunmaktadır. Bu sayede mal teslimi ihtarname çekilerek mağduriyetin giderilmesi konusunda gündeme gelen zararın karşılanması sağlanabilmektedir.

Noter yoluyla konutu zamanında teslim etmeyen inşaat şirketi veya yüklenici firmaya yapılan talebin söz konusu şirket tarafında değerlendirilmeye alınmaması durumunda ise hak sahiplerinin doğrudan tüketici mahkemelerine başvurması gerekmektedir.

Tüketici Mahkemesine Başvuru

Sözleşmede yazdığı şekilde teslim tarihinde teslim edilmeyen konutlar sebebiyle mağdur olan yatırımcı veya müşteriler, haklarını tüketici mahkemelerine başvuruda bulunarak arayabilirler. Ancak bundan sonraki süreç, konutun teslim tarihinin gecikmesi sebebiyle açılacak olan bir davayı konu edinmektedir.

Bu dava esas itibarıyla mağduriyetin giderilmesi ve karşılaşılan zararın tazmini için açılan bir davadır. Dolayısıyla olası hak kayıpları yaşanmaması için bu tür taleplerde uzman gayrimenkul avukatı veya tazminat avukatına vekalet verilmesi faydalı olmaktadır.

Bu şekilde hukuki prosedürlere uygun olarak istenecek olan tazminat talepleri çok daha kısa sürede sonuçlanabilmektedir.

379 Görüntülenme

SORULAR

  1. Tapu Davaları dedi ki:

    Müteahhidin inşaatı zamanında bitirmemesi gibi bir durum söz konusu olduğunda, ne zaman hukuki yola başvurulabilir? Gecikmeyi sineye çekip, konutun bitmesini bekleyip tapuyu aldıktan sonra bu süreç başlatılabilir mi? Neticede, tapuyu almadan müteahhite karşı hukuki bir süreç başlatmak, müteahhitin işi daha da zora sokabileceği endişesini yaratıyor.

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp