Öğretmenler İçin Yargıtay'dan Emsal Karar

Öğretmenler İçin Yargıtay'dan Emsal Karar

Öğretmenler İçin Yargıtay'dan Emsal Karar

Geçtiğimiz günlerde Yargıtay tarafından açıklanan bir karara göre, öğretmenlerin kıdem tazminatı haklarına ilişkin emsal niteliğinde bir karar verilmiştir. Yargıtay 22. Hukuk Dairesi tarafından verilen kararda, özel okullarda çalışan ve sözleşmelerini yenilemeyen öğretmenler için kıdem tazminatı haklarına ilişkin önemli bir karar verilmiştir.

Yargıtay’a kadar uzanan davada taraf, özel okulda öğretmenlik yapmış ve aynı okulda iki yıl boyunca çalışmış ancak tazminatsız olarak işten çıkarılmış bir öğretmendir. Yıllık sözleşme ile çalışmasına rağmen sözleşmenin işveren tarafından yenilenmemesi halinde, tazminatsız olarak işten çıkarılan öğretmen lehine Yargıtay ilgili hukuk dairesi tarafından karar verilmiştir.

Öğretmenlerin Kıdem Tazminatı Hakkına İlişkin Önemli Karar

Sözleşmeli olarak özel okulda öğretmenlik yapan bir kişi, iki yıl özel okulda çalışmasına rağmen tazminatsız olarak işten çıkarılmıştır. Bunun üzerine yargıya giden öğretmen, sözleşmeli olarak çalışan tüm öğretmenleri yakından ilgilendiren emsal niteliğinde bir kararın verilmesine ön ayak olmuştur.

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi tarafından verilen emsal niteliğindeki kararda, özel okulda çalışan öğretmenin, işveren tarafından sözleşmelerinin yenilenmediği takdirde kıdem tazminatının verilmesi gerektiğine hükmedilmiştir.

Söz konusu kararda, önemli olanın fesih iradesinin kimin ortaya koyduğu ve kıdem tazminatının ortaya çıkmasını sağlayan şartların oluşup oluşmadığıdır. Aynı kararın devamında, öğretmenliğin devamı için sözleşmenin yenilenmemesi, haklı nedenle fesihe dayanmaması ve bir yıllık kıdem tazminatı şartının oluşması gerekçesiyle kıdem tazminatı ödemesinin yapılması gerektiğine hükmedilmiştir.

Yargıtay tarafından verilen bu karara göre özel eğitim kurumlarında hizmet veren öğretmenlerin, sözleşmesinin yenilenmemesi halinde, kıdem tazminatı şartlarının oluşmasıyla tazminat hakları ortaya çıkmıştır.

Kıdem Tazminatı Alabilirler

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi tarafından verilen nihai karar ile öğretmenleri sevindiren haber gelmiştir. Yargıtay’a taşınan davada, özel bir okulda fen ve teknoloji öğretmenliği yapan bir öğretmen iki yıl çalıştıktan sonra işten çıkarılmıştır. Tazminatsız olarak çıkarılan öğretmen tazminatın ödenmesi için dava açmıştır.

İşverene kıdem tazminatı hakkında dava açan öğretmen, yerel mahkeme tarafından haksız bulunmuş ve Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği kapsamında belirli süreli sözleşmelerde süre bitiminde kıdem tazminatı alamayacağı ifade edilmiştir. Öğretmen aleyhine verilen ilk karara karşı davacı temyiz yoluna başvurmuştur.

Yargıtay’a taşınan davada, 1475 sayılı İş Kanunu kapsamında sözleşmenin belirli veya belirsiz süreli olmasına bakılmaksızın kişinin kıdem tazminatı hakkının olduğu ifade edilmiştir. Önemli olan tazminata neden olan şartların oluşup oluşmadığına bakılmasıdır.

Kıdem tazminatı hakkının ortaya çıkmasına neden olan unsurların bulunması nedeniyle Yargıtay tarafından, belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesinden önce tarafların herhangi birinin yenileme beyanı ortay koyup koymadığının araştırılması gerekmektedir. Yapılan bu açıklamalara ilişkin Yargıtay tarafından öğretmen lehine kıdem tazminatı ödemesinin yapılmasına karar verilmiştir.

Sözleşme usulü çalışan tüm öğretmenler için emsal teşkil eden karar, öğretmenlerin kıdem tazminatı haklarına ilişkin yeni tartışmaların yaşanmasına neden olmuştur.

Bu haber toplam 234 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara