Şantaja Uğrayan Ne Yapmalı? - Şantaj Suçu Cezası

Şantaja Uğrayan Ne Yapmalı? - Şantaj Suçu Cezası

Günümüzde çok sayıda insan şantaja uğruyor fakat bu konudaki haklarını bilmemesi sebebiyle herhangi bir şey yapmıyor. Şantaj bir suçtur ve Türk Ceza Kanunu'nun 107/1 ve 107/2 maddesinde açık bir şekilde belirtilmiştir.

Bu maddelere göre, hakkı olan ya da sorumlu olduğu bir şeyi yapıp yapmayacağını hedef alarak, bir kişiyi kanuna ters bir şekilde yükümlü bulunmadığı bir şeyi yapmaya yada yapmamaya, veyahut haksız çıkar sağlamaya zorlamak;

Kendisine ya da başka birisine fayda sağlamak amacıyla bir kişinin saygınlık ve şerefine zarar verecek biçimde hususların açıklanacağı ya da isnat edileceği tehditi gerçekleşmesi durumunda şantaj suçu olarak değerlendirilmektedir.

Örneklemek gerekirse, son zamanlarda sık yaşanan olaylardan yola çıkarak eğer bir kadının uygunsuz fotoğrafları, erkek şahısta bulunuyorsa ve bu fotoğraflar kullanılarak "yayarım, ailene gösteririm, ona, buna gönderirim" tarzında cümleler kullanılarak tehdit ediliyorsa ve bunun karşılığında da herhangi bir şey yapması isteniyorsa bu "şantaj" suçudur.

Şantaja Uğrayan Ne Yapmalı?

Herhangi bir şekilde şantaja uğruyor ve baskı altında tutuluyorsanız, bir şeylerin ortaya çıkacağı korkusuyla hareket etmemek gerekiyor. Bu durumu yaşayan kişi ve kişilerin savcılığa ya da polis ekiplerine konuyla ilgili bilgi vermesi ve suçlu şahsın yakalatılması gerekiyor. Bu durumda şantaj yapan kişiden söz konusu şantaj yaptığı dosyalar alınır ve imha edilir. Ayrıca şantaj şekline ve yaptırdıkları / yaptırmaya çalıştıklarına göre ceza verilir.

Şantaj Suçu Cezası Nedir?

Şantaj suçu cezası TCK'nun 107. maddesinde "Hürriyete Karşı Suçlar" başlığı altında açık bir şekilde belirtilmiş olup bu ceza 2 farklı fıkra halinde düzenleme kapsamına alınmıştır.

Suç konusunu işlemiş kişiler hakkında alt sınır 1, üst sınır 3 yıl olmak üzere hapis cezası verilir. Bunun yanı sıra 5.000 güne kadar da adli para cezası verilebilir.

Eğer şantaj sonucunda mağdur şahıs herhangi bir şekilde "cinsel istismar, parasal olaylar" gibi mağduriyette yaşamışsa bu suçların cezası da ayrı bir şekilde verilir.

Sosyal Medyadan Şantaj

Şantaj suçu günümüzde en sık sosyal medya üzerinden işlenmektedir. Whatsapp başta olmak üzere Instagram, Facebook, Youtube, Skype, Raidcall, Discord, Snapchat veya herhangi bir sosyal uygulama üzerinden şantaja uğruyorsanız suç yine sabittir. Suçun sosyal medyada işlenmiş olmasının herhangi bir önemi yoktur.

Gerekli delilleri topladıktan sonra bir avukattan da yardım alarak şikayet sürecini başlatmanız gerekmektedir. Bu durum karşısında asla sessiz kalmayınız, zira sessiz kaldığınızda baskı daha çok artacaktır.

Bu haber toplam 395 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara