Boşanmak için Avukata gerek var mı?

Boşanmak için Avukata gerek var mı?

Boşanma davalarının en çok açılan davalardan olması sebebiyle, boşanacak eşlerin bir çok soruyu merak etmektedir. Bunlardan Boşanmak için Avukata gerek var mı?

Avukat Olmadan Boşanma Davası Görülebilir mi gibi sorulara verilecek net cevap, tüm davalarda olduğu gibi boşanma davaları avukatsız olarak açıla bilmektedir. Avukat tutma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Boşanmak için Avukata gerek var mı?

Bir avukat olmadan boşanma davası açılabilir fakat avukatın boşanma sürecinde olması her zaman faydalı olacaktır.

  • boşanma ile ilgili yazışmaların yapılması,
  • müvekkil ile davayı incelemesi ve kararlar vermesi,
  • davanın nasıl yürütüleceğine dair çıkarsamalar yapması,
  • delil ve ispat gerekiyorsa bunlara ulaşması,
  • gerekliyse bilirkişi raporlarını tanzim etmesi,

gibi konularda yapacağı işleri boşanma sürecindeki kişilerin yapması hayli zor olacağından, bu tatsız süreci avukat ile halletmek tarafların çıkarına olacaktır. Boşanmaya bakan mahkemeler Aile Mahkemeleridir. Eğer ilgili yerde aile mahkemesi bulunmuyorsa davaya Asliye Hukuk Mahkemelerinde bakılır.

Boşanmak için avukat dışındaki süreçte kişinin boşanma sebeplerinden en az birisi ile dilekçe hazırlayarak tevzi bürosuna gitmesi gerekmektedir ve açan kişi tarafından harç ve masraflar ödenmelidir ama avukat vasıtasıyla sadece avukata başvuru yaparak bu süreç tatsız bir durumda olan kişiler için asgari bir orana indirgenip boşanmanın sağlanması gerçekleştirilmektedir.

Anlaşmalı boşanmada iki avukata gerek var mı?

Anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma davalarını avukat ile takip edilmesi zorunlu değildir. Bu durum anlaşmalı boşanma davasında da geçerlidir.

Anlaşmalı boşanmada iki avukata gerek var mı? sorusu ise boşanan çiftlerin cevabını merak ettiği önemli sorulardandır. Anlaşmalı boşanma davasında bizzat duruşmaya katılacak eşlerin diğer işlemlerinin Avukat aracılığıyla yapılması açısında Anlaşmalı boşanma davasında her iki tarafıda ayrı ayrı avukatın temsil etmesi gerekmektedir.

Anlaşmalı boşanmada iki avukata gerek var mı?

Boşanma Avukatı Ne Kadar Ücret Alır?

Günümüzde aile içi artan geçimsizlik oranları ve anlaşmazlıklar ile boşanmalarda artış gözlemlenmektedir.

Bir avukat yardımı ile boşanma davasının yürütülmesi, bu tatsız sürecin bir an önce sorunsuz bir halde bitmesine sebep olacaktır.

Boşanma Avukatı Ücretleri 2020

Boşanma sürecindeki önemli konulardan birisi de boşanma ücreti için belirlenen fiyattır. Boşanma davasında avukata ödenecek tutar davanın zorluğuna göre değişkenlik gösterir.

Öncelikle avukatın sizin boşanma süreciniz için harcayacağı emek ve zaman bu ücreti belirlemektedir. Aynı zamanda gerekiyorsa yapılacak araştırmalar, işlemler ve yazışmalar da bu süreci etkilemektedir.

Boşanma Avukatının Ücret Belirlemesi

2020 yılı boşanma ücretleri;

  • Anlaşmalı davalarda: 5.000 TL
  • Çekişmeli davalarda: 7.300 TL

şeklinde barolar tarafından önerilmiştir. Fakat bu fiyatlar baroların belirlediği fiyatların ortalamasıdır. Dolayısıyla avukatınız veya hukuk bürosu ile yapacağınız anlaşmada bu fiyatlar değişkenlik gösterebilir. Avukat ücretini şartlara göre belirleyebilir.

Özellikle dava uzun sürecekse ve taraflardan birisinin boşanma isteği yoksa avukat bu davaya fazla mesai harcayacak, müvekkil ile uzun görüşmeler yapacak, davaya dair stratejiler geliştirmek zorunda kalacaktır. Bu da onun belirleyeceği fiyatı etkileyecek ve fiyatta değişiklik yaratacaktır.

Boşanma Avukatı Ücretleri Niçin Farklı?

Boşanma davasının içeriğine göre fiyat belirlenmektedir. Zaten barolar da anlaşmalı ve çekişmeli olarak iki ana başlık ayrımı yapmaktadır.

Çekişmeli boşanma davaları genelde maddi ve manevi tazminat isteklerinin olduğu davalardır ve iki taraf için de zor geçmektedir. Dolayısıyla avukat da harcadığı mesaiye uygun olarak kendisine yönelik bir tarife belirlemektedir.

Anlaşmalı boşanma davaları ise daha kolay sonuca varılan davalardır. Anlaşmalı boşanmalarda avukat şu işleri gerçekleştirir:

  • Mahkemeye başvuru harcı,
  • Dava dilekçesinin hazırlığı,
  • temyiz sürecine kadar olan sürecin idaresi,

böylece anlaşmalı davalarda avukatın iş yükü bir nebze hafiflediği için talep ettiği ücret de düşük olmaktadır. Ayrıca boşanma davalarında avukatın dışında ödenmesi gereken mahkeme ücretinin de hesaba katılması gerektiğini belirtmek gerekir.

Bu haber toplam 230 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara